Vuosiohjelmat 2016

5.2.1866 Runebergin päivänä tui kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta kansantanssiesityksestä. Pispalan Sottiisi -kansantanssifestivaali 8.–12.6.2016 juhlisti 150-vuotiasta kansantanssia ennennäkemättömän hienolla yhteisohjelmalla Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa lauantaina 11.6.2016. Katso esitys yllä olevasta videosta.

Tutustu vuosiohjelmiin 2016

Tästä pääset tutustumaan vuosiohjelmamateriaaleihin 2016

Taustaa vuosiohjelmille 2016

Kansantanssin kääntöpiiri asetti syksyllä 2014 yhdeksi kehityskohteekseen kansantanssin yhteisohjelmien arvostamisen kasvattamisen. Sitä seuranneessa Sottiisissa yhteisohjelmat vietiinkin sisätiloihin, mikä mahdollisti muun muassa teatterillisten keinojen käyttämisen. Lisäksi Sottiisin pääjuhlassa kuultiin kuulemaan yli satahenkistä pelimanniporukkaa.

Alueellisten osuuksien kautta ryhmiä kannustettin lähtemään mukaan yhteisohjelmaan. Etelä-Hämeen ja Uudenmaan alueet rankesivat omaa osuuttaan Liinapolska-kokonaisuudella ja Kaustiselta tuli paikallista purppuria. Pohjois- ja Etelä-Karjalan seutu toivat ripauksen vahvaa karjalaisuutta ja Lapin sekä Oulun seudun osuudessa nähtiin tanssiteatterin elementtejä.

Yhteiset yhteisohjelmat julkistettiin siten, että ne olivat kaikkien saatavilla. Näin ohjaajat, tanssijat ja pelimannit pystyivät seuraamaan kokonaisuuden kehittymistä tai tarvittaessa täydensivät omaa osaamistaan katsomalla tansseja videolta.

Tekijäjoukkona kokonaisuudessa toimi Suomen eturivin kansantanssin ja -musiikin tekijät. Koreografioita kokosi Petri Kauppinen, Hanna Poikela, Antti Savilampi ja Petri Hoppu. Musiikin sävellyksestä ja sovituksesta vastasi Antti Järvelä. Käsikirjoitus oli Johanna Keinäsen. Alueellisissa osuuksissa vastuuhenkilöt olivat Hannu Nipuli (Etelä-Häme ja Uusimaa), Tuija-Liisa Leino ja Henna Liiri (Etelä- ja Pohjois-Karjala), Miia ja Marika Timonen ja Petri Hoppu (Kaustinen) ja Tommi Semeri ja Viljami Pekkala (Lappi ja Oulun seutu).