Riemulaari

Sivulle ruvetaan keräämään mielenkiintoista aineistoa Kansantanssin Riemuvuotta varten. Olisiko sinulla jokin Riemuvuoteen soveltuva idea mielessäsi? Jaa se meille, niin tehdään se yhdessä näkyväksi. Ideoita voi lähettää osoitteeseen: info@tanssinriemu.fi

Tiesitkö muuten, että Kansantanssin Riemuvuoden virallinen versio englanniksi on: The Folk Dance Jubilee Year 2016

Tapahtumat

Riemuvuodet

Riemuvuoden ritarit

Kansantanssiryhmiä

Koiviston Polska Flasmobit

Koiviston Polska soittoääni

Kansantanssin Riemuvuosi -logot

Kansantanssi Facebookissa

Kansantanssin Riemuvuosi -logot

Arkisto


Tässä ideoita siitä, mitä kaikkea Kansantanssin riemuvuonna voisi tapahtua. Ideoi itse lisää, ja tule jakamaan parhaat ideasi Facebookin kansantanssiryhmään!

Kansantanssin Viisasten Kerho
Idea: Luodaan nettiin / facebookin Kansantanssin Viisasten kerho -sivusto

Toteutus: Kansantanssin Viisasten kerhosta voi kysyä kaikkea kansantanssiin liittyvää. Tavoitteena on käynnistää ja ylläpitää keskustelua kansantanssista. Vastaamassa on esimerkiksi Tohtori Hoppu, Tohtori Kauppinen jne. Yhteys YLEn kansanmusiikkiin esim. Amanda Kauranne ja ehdottaa kyseistä ideaa.

Monistettavuus: Kuka tahansa voi luoda omille kotisivuilleen ideaa varioiden Viisasten kerhon ja sopia kuka ja millainen tohtori kysymyksiin on vastaamassa.


Jenkan maailmanennätys

Idea: Yritetään tehdä jenkan tanssimisen maailman ennätys.

Toteutus: Järjestetään kampanja, jonka tavoitteena on saada ainakin kaikki Suomen koululaiset ja vanhainkotien asukkaan oppimaan jenkkaa. Kun jenkka on opittu, tehdään tempaus, jossa yritetään Jenkan tanssimisen maailman ennätystä.

Monistettavuus: Voidaan aloittaa paikallisesti eri puolella Suomea. Kylä kerrallaan, kaupunki kerrallaan… Pelimannit pyydetään paikalle tai vaihtoehtona hyvä nauhamusiikki.


Tanssikoreografioita unelle

Idea: Tehdään Tanssikoreografioita Unelle / Dans koreografi för en dröm

Toteutus: Heitetään haaste nettisivuilla ja facebookissa jonkin teeman, esimerkiksi Uni, toteuttamisesta tanssikoreografian keinoin. Joko kilpailuna tai avoimena ideakisana.

Monistettavuus: Voidaan ottaa mikä teema tahansa ja heittää haasteen tanssikoreografioiden tekemisestä. Toteutettavissa missä vain.


Huutokatrillia ja maanitusta rusettiluistelukaavalla

Idea: Järjestetään ystävänpäivänä 14.2. ”Etsi ystävä ja tanssi” -tapahtuma

Toteutus: ”Etsi ystävä ja tanssi” -tapahtumassa (rautatieasemalla tai torilla) jaetaan osallistujille numerot esim. naisille punaiset ja miehille siniset. Sitten etsitään pari, jolla on sama numero ja tanssitaan yhdessä huutokatrillia tai maanitusta. Josko pari ei ennestään tunne tanssia, opetetaan tanssin aikana.

Monistettavuus: Voidaan toteuttaa esimerkiksi rautatieasemalla tai torilla ympäri maan.


SOME-liiteri

Idea: Järjestetään SOME-liitereitä kansantanssista
Toteutus: Varataan tila jossa on nettiyhteydet ja muutama tietokone opastuskäyttöön. Opetetaan SOMEn käyttöä ja erilaisten pelien ja materiaalien avulla kerrotaan samalla kansantanssista ja kansanmusiikista. Paikkana voi olla esimerkiksi Seuran talo tai vastaava harrastusryhmien kokoontumispaikka. Voidaan toteuttaa tilassa, jossa on nettiyhteydet ja muutama tietokone opastusta varten.
Monistettavuus: Toteutettavissa missä tahansa missä on nettiyhteydet

Tanhu-Eemelin ja Tanhu-Tiinan non stop kansantanssin opetusta
Idea: Valitaan omalle kylälle tai paikkakunnalle Tanhu-Eemeli ja Tanhu-Tiina.
Toteutus: Kansantanssia harrastava nuoret, äänestyksellä valitut Tanhu-Eemeli ja Tanhu-Tiina toimivat esimerkkinä ja keulakuvana kansantanssille. He voivat opettaa helppoja kansantansseja rahvaalle esimerkiksi kauppakeskuksissa ja toreilla.

Monistettavuus: Kuka tahansa voi järjestää omalla paikkakunnallaan Tanhu-Eemeli ja Tanhu-Tiina äänestyksen ja sitouttaa nämä valitut nuoret opastamaan kansantanssin saloihin.


Elastisen / Cheekin kappaleista polkkaversiot

Idea: Tuodaan polkka takaisin nuorten pariin Elastisen / Cheekin kappaleiden kautta

Toteutus: Tarvitaan joku muusikko, toimen nainen tai toimen mies, joka ottaa yhteyttä kyseisiin taiteilijoihin ja kysyy saako heidän kappaleitaan käyttää polkassa. Sävelletään Elastisen / Cheekin kappaleista polkkaversiot. Nuorison on helpompi lähestyä, kun materiaali on nykyaikaista ja tässä ajassa kiinni.

Monistettavuus: Samaa ideaa voi käyttää myös muiden tunnettujen muusikoiden kohdalla.


 

Koko perheen Folk-Picnic
Idea: Järjestetään ulkoilmatapahtuma, rantatanssit veden äärellä.

Toteutus: Ohjelmassa duurivoittoisia tansseja ja parinvaihtotansseja sekä helppoa ja hyvää picnic-evästä. Jokainen kansanmuusikko tai kansantanssija pyytää yhden uuden ummikon (= ei ole ennen ollut mukana folk-tapahtumassa) mukaan. Mukana kaikki yhdessä sekä kansanmuusikot että kansantanssijat.

Monistettavuus: Voidaan toteuttaa ympäri Suomen pienemmällä tai isommalla porukalla.


 

Haasta kaveri tanhuun

Idea: Kutsu kaverisi kansantanssin pariin!

Toteutus: Kutsu ja haasta potentiaalinen, kansantanssista tai kansanmusiikista toistaiseksi tietämätön, kaverisi katsomaan kansantanssikonserttia. Jos intoa riittää, järjestäkää avoimet harjoitukset ja kutsukaa kaverit kokeilemaan kansantanssia tanssin kautta.

Monistettavuus: Toteutettavissa pienelläkin porukalla paikasta riippumatta.


Café Tanhu -ravintolapäivän kahvila

Idea: Kerää rahaa ryhmällesi, tee kansantanssi tunnetuksi

Toteutus: Perusta ryhmäsi tai kavereidesi kanssa kansantanssiteemainen kahvila tai ravintola ravintolapäivänä. Ravintolapäivä on kansainvälinen ruokakarnevaali, jonka aikana kuka vain voi perustaa ravintolan päiväksi. Esimerkiksi kahvin ja pullan myynnin lomaan voi houkuttimeksi laittaa kansantanssiesityksiä tai tanssitusta. Ravintolapäivän kahviloilla ovat ryhmät keränneet rahaa muun muassa Barnlek-matkoja varten. Rekrytoi vanhemmat ja mummit sekä kummit leipureiksi! Keväällä ravintolapäivä järjestetään ainakin 21.2.2016

Monistettavuus: Ravintolan voi ravintolapäivänä laittaa pystyyn kuka vain ja lähes minne vain. Muista kuitenkin markkinointi ravintolapäivän verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa, että kansa lähtee liikkeelle! Katso lisävinkit ravintolapäiväksi: www.restaurantday.org/fi


Kansantanssin flash mob

Idea: Tuodaan kansantanssi ulos konsertti- ja harjoitussaleista ihmisten saataville

Toteutus: Sovi kauppakeskuksen, kaupan, rautaitieaseman tms. kanssa mahdollisuudesta järjestää flash mob heidän tiloissaan. Harjoittele tanssi hyvin ja mieti, miten musiikki saadaan kuulumaan. Mieti myös, miten tulette tilaan ja miten lähdette sieltä pois. Pyydä pari videokuvaajaa paikalle ja jaa flash mob youtubessa niin halutessasi. Jeesiä Flash Mobiin saat Facebookista, jossa on Kansantanssin riemuvuoden flash mobit -tapahtuma vertaistuen jakamiseksi.

Monistettavuus: Onnistuu missä vain.


Pimeet tanssit

Idea: Järjestetään pimeät tanssit venetsialaisten tyyliin

Toteutus: Rohkaistaan sosiaaliseen tanssiin piiloutumalla naamarin taakse. Järjestetään esimerkiksi kansantanssitapahtumassa iltatanssiaiset, joissa keskiaikaiset naamarit naamalla, jolloin aremmatkin tanssijat uskaltavat askeltaa tanssin pyörteisiin.

Monistettavuus: Voidaan toteuttaa esimerkiksi osana tapahtumaa illanvietossa missä vain.


Tanssitaan yhdessä – vaikka Köyhää Tammelan torilla

Idea: Kokoonnutaan samaan paikkaan tanssimaan sama tanssi – lähes sama kuin flash mobissa

Toteutus:  Sovitaan paikka ja aika, jossa tanssitaan  ennalta sovittu tanssi. Esimerkkinä toimii vappuna Tampereella Hämeensillalla tanssittava Tippa. Valitaan siis paikka ja tanssi, hoidetaan musiikki ja annetaan tanssin viedä.

Monistettavuus: Onnistuu missä päin Suomea vain.


Koiviston polska soittoääneksi

Toteutus: Lataa Koiviston polska puhelimen soittoääneksi osoitteesta www.tanssinriemu.fi


Lasten rantarieha

Idea: Toteutetaan kansanmusiikki ja -tanssipainotteinen lasten rantarieha

Toteutus: Järjestetään rantarieha lapsille. Kutsutaan koko perhe viettämään yhdessä piknik-päivää, esimerkiksi uimarannalle. Ohjelmaan on hyvä ottaa perinneleikkejä, pieniä tansseja ja kilpailuja. Lapset suunnittelevat yhdessä aikuisten kanssa rantariehan ohjelman. Tapahtuma on hyvä suunnitella kaikille avoimeksi ja kutsua on hyvä välittää avoimesti kauppojen ilmoitustaululla ja sosiaalisessa mediassa.

Monistettavuus: Onnistuu joustavasti missä vain. Kannattaa yrittää saada paikalle pelimanneja elävöittämään tapahtumaa.


Kansantanssia vanhojen tansseihin

Idea: Kansantanssi nähtäväksi osaksi lukion vanhojen tansseja

Toteutus: Tarjotaan kansantanssia osaksi lukion vanhojen tansseja. Ota yhteyttä tanssia koululla opettavaan ja neuvottele, josko ohjelmistoon mahtuisi yksi kansantanssi – esimerkiksi poloneesi tai vaikkapa huutokatrilli.

Monistettavuus: Opettajasta riippuen toteutettavissa joustavasti ympäri Suomen.