Petri Kauppinen

Petri-KauppinenKuka olet ja kuinka kauan olet tanhunnut

Olen Petri Kauppinen Oulusta ja aloitin tanssiharrastuksen alkuvuonna -77 Oulunsalon Nuorisoseurassa. Innoitukseni lähteä tanssilattioille oli puhtaasti esiintymisvietin syytä, nimittäin samaisen seuran lasten Joulujuhlassa olin kuukautta aiemmin päässyt tanssimisen makuun, kun kaikkia taaperoita oli pyydetty yhteistanssiin. Tunne oli niin vietävän vetävä, että vaadin kotona päästä jatkamaan tuota eriskummallista toimintaa. Ja sillä mennään… Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi saan ensi vuonna juhlistaa 40-vuotista katkeamatonta taivalta tanssin parissa.

Mikä on sinun Kansantanssin Riemuvuoden tekosi

Riemuvuosi on huippu! Tämä buustaa meitä tanssi-ihmisiä moneen. Itse olin synttäripäivänä mukana toteuttamassa flashmobia Oulussa, sitten huvittelen FiFEn (Finnish National Folklore Enseblen) kanssa kansantanssin moneen taipuvan instrumentin virittelyä. FiFEllä on 150-Riemutekoa some-gaala, esitystoimintaa ja pinnallisesti syväluotaavaa kansantanssin performanssitutkimusta. Pispalan Sottiisissa ohjaan Riemua! -produktion sekä olen mukana tuomassa upeaa Janne ja Aino -teosta Tampere taloon. Koetan parhaani mukaan riemustella ja olla mukana tukemassa hienon laijimme yhteistä riemua.

Ikimuistoisin kansantanssikeikkasi

Voi ei näitä on miljuuna. Katsojana olen saanut sykähdyttävimpiä kokemuksia Uhtualla joskus 90-luvun puolivälissä Karjalan kansantansavallan Oma Pajo -kuoron esitystä seuratessani. Kuoron ja tanssiryhmän oli lupa laulaa ohjelmisto kokonaan omalla kielellä, aiemman neuvostopropagandan murennuttua. Totaalinen folkloristinen emansipaatio. Voi sitä elinvoimaa, ylpeyttä ja oman kulttuurin kunnioituksesta kohoavaa juurivoimaa. Edelleen nousee kylmät väreet!

Tanhukengän numero

Riippuu lestistä, mutta Koljosen Martin 42 supikkaat on huippuhyvät. Nykyään tuo tanssikenkien kulutus on sitä luokkaa, että Tanhukenkä on oikeastaan aika harvoin puettava, ylellinen varuste.

petriLempitanhusi

Ou nou, tämä on vaikea. Useasti näihin tansseihin on alati vaihteleva viha-rakkaussuhde. En oikeastaan osaa yksittäistä Tanhua nimetä ylitse muiden, mutta haluaisin nostaa kansanomaisen paritanssimisen yhdeksi merkittävimmistä syistä siihen, miksi vielä tämä kansantanssi jaksaa edelleen kiinnostaa. Kaikki paripolskat ovat huumetta!

Kansallispukusi

Valkealaa löytyy naftaliinista parikin poikasen kokoista. Johanneksen puku oli aikoinaan päällä lähes yhtä paljon kuin yöpuku. Seiskari löytyy ja isäni Etelä-Pohjanmaa on aika ajoin päällä.

Ensimmäinen tanhu, jota olet tanssinut

Lintu lensi oksalle. Muutoinkin kaipaan noita ihania laululeikkejä, joita lapsuuden aika oli täynnä.